„Salvam inimile copiilor la noi acasa”
Micii pacienti cu boli cardiovasculare au de acum sanse mai mari sa fie tratati cu succes la Iasi, la Institutul de Boli Cardiovasculare. Unitatea medicala a fost inclusa a fost inclusa, chiar din acaesta luna, in subprogramul Ministerului Sanatatii numit „Proceduri de cardiologie interventionala la copii cu malformatii cardiace congenitale”.
In cadrul unui program national finantat de Ministerul Sanatatii, Institutul de Boli Cardionasculare a tratat mii de pacienti din toate judetele Moldovei.
Procedurile au fost posibile prin 11 subprograme specifice, care au inclus terapii de ultima generatie atat la adulti, cat si la copii.
Din luna decembrie, Institutul a fost inclus intr- un al 12-lea subprogram, numit „Proceduri de cardiologie interventionala la copii cu malformatii cardiace congenitale”.
Deocamdata, exista bani pentru tratarea a 40 de copii bolnavi, dar sumele vor creste in anul 2017.
Prof.dr. Grigore Tinica, managerul IBCV: “Este important sa avem acest subprogram, pentru ca pe o arie de 300 de kilometri in jurul nostru, nu mai exista o institutie care sa deruleze asemenea activitati medicale pentru adulti si pentru copii. Si atunci, includerea Institutului de Boli Cardiovasculare in acest program ne bucura si ne da speranta ca pacientii nostri cei mici vor avea sanse si aici la Iasi”.
In afara de includerea Institutuluid e Boli Cardiovasculare in subprogramul Ministerului Sanatatii, unitatea medicala deruleaza, impreuna cu casa Judeteana de Asigurari de sanatate, campania „Salvam inimile copiilor la noi acasa”.
Campania are drept scop alocarea de fonduri spitalelor iesene asa incat copiii care sufera de boli ale inimii sa nu mai fie nevoiti sa plece la tratament la clinici din strainatate.
“Anul trecut, aproximativ 18 pacienti au beneficiat de acest formular E112, dintre care jumatate au fost cu diagnostice de boli cardiovasculare. Sunt convins ca o parte din aceste boli puteau fi tratate in Romania, dar, prin noua finantare si pe acest subprogram de tratare a acestor boli congenitale la copii, o parte din acest cazuri sa le putem rezolva cu specialisti din cadrul judetului si cu finantarea asigurata de catre Casa Nationala”, a spus ec. Robert Dinca, directorul CJAS.
De altfel, numarul pacientilor tratati de boli cardiovasculare la Iasi creste de la an la an. Din 2010 si pana acum sunt de trei ori mai multi bolnavi, iar spitalul nu are capacitatea de a-i caza pe toti. De aceea, exista un proiect de extindere a Institutului de Boli Cradiovasculare prin construirea unui corp de cladire in curtea spitalului.
De asemenea, preluarea Institutului Cantacuzino si a fostei Policlinici cu plata, ambele aflate in apropierea Institutului, creeaza premisele unui viitor mai bun pentru bolnavii cardiaci.
Sursa: http://stiri.telem.ro/stiri/salvam-inimile-copiilor-la-noi-acasa–17143.html